Kidprenor – educație antreprenorială pentru copii

4 sfaturi care te ajută să fii un părinte ideal pentru copilul tău

Să fii părinte este unul dintre cele mai minunate și totodată înfricoșătoare lucruri care ți se pot întâmpla. Simți cum dintr-odată, lumea pe care o știai până atunci ia o întorsătură bruscă și nu mai seamănă deloc cu ce știai până atunci. Te trezești într-o zi și realizezi că cea mai grea decizie nu mai e despre ce să comanzi la prânz sau unde să ieși în oraș, ci cum să fii cea mai bună variantă a ta, pentru omulețul care tocmai a apărut în viața ta. Numai gândul că ai putea să dai greș îți provoacă o stare acută de anxietate. Și este perfect normal să fie așa! 🙂 

Mai jos, ți-am pregătit 4 sfaturi care să te ajute să fii un părinte ideal pentru copilul tău:

1. Petrece timp de calitate cu el. Nu încerca să înlocuiești timpul cu lucruri materiale.

Majoritatea părinților sunt ocupați. De multe ori, copiii rămân în grija bunicilor, a bonelor sau sunt duși la after school. Ceea ce înseamnă că părinții apucă să își vadă copiii doar dimineața și cel mult seara, înainte de culcare. De aici apar sentimente de frustrare, vinovăție și ce se întâmplă la majoritatea părinților este să încerce să compenseze timpul pierdut prin cadouri. Bineînțeles că și ele au rolul lor în viața unui copil, dar ele nu vor reuși să vă înlocuiască pe voi. Pe termen lung, acest obicei va duce la o relație nesănătoasă și la un copil devenit adult care se va confrunta cu probleme emoționale.

2. Fii corect cu copilul tău.

Dacă vrei să îl înveți pe copil despre ce înseamnă corectitudinea, atunci primul pas este să fii chiar tu corect cu el. El îți observă comportamentul pe care îl va reproduce în viitor. Așa că, explică-i care sunt valorile voastre ca familie, arată-i cum le aplici tu și de ce sunt bune. E posibil să te lovești de situații în care copilul chiar are o idee/propunere demnă de luat în seamă. Nu considera că părerea lui nu e importantă fiindcă e doar un copil și tu știi mai bine. Acordă-i șansa să verifice propunerea pe care a făcut-o. Astfel, își va da singur seama dacă a fost bună sau nu, și dacă mai merită încrederea ta și cu altă ocazie.

3. Nu-l critica în public.

O greșeală pe care foarte mulți părinți o fac este să uite de contextul în care se află și să își critice copiii, indiferent că sunt la locul de joacă, la școală sau la restaurant. Copiii au personalitate puternică și orice critică primită într-un loc în care se află mai multe persoane necunoscute, îi poate afecta. Asta nu înseamnă să îi lași să facă ce vor, bineînțeles. Setează niște limite clare și asigură-te că al tău copil le-a înțeles și este de acord cu ele. Sigur îți va fi recunoscător când va fi mare pentru această atitudine.

4. Fii un exemplu pentru el.

Unul dintre lucrurile pe care un copil le va face imediat după naștere este să îți urmărească și copieze comportamentul. Prima dată prin gesturi, iar mai apoi prin reacții, cuvinte și chiar credințe pe care le ai cu privire la diverse lucruri. Este dificil să ai mereu o atitudine demnă de urmat în orice moment. El se va uita la cum reacționezi când ești obosit și va face la fel. Se va uita cum te comporți cu partenerul, părinții tăi sau cunoscuții, și va face la fel. Îți va copia atitudinea pe care o ai față de școală sau locul de muncă, ba chiar va comunica așa cum comunici tu. Va fi oglinda ta mai ales în aspectele în care nu vrei să te copieze. Tocmai de asta, e important să-ți corectezi anumite obiceiuri înainte de a avea copii.

Așa cum nu există pe lume doi copii la fel, nici eu nu pot afirma că aceste sfaturi sunt general valabile și că vor funcționa pentru orice copil. Dar este important să îți menții o stare pozitivă, relaxată și încrezătoare și să faci pași mici astfel încât să îți ghidezi puiul spre cea mai bună variantă a lui. 

P.S. Mi-ar plăcea să îmi spui cum vezi tu experiența de părinte și pe care dintre sfaturile de mai sus ai reușit să le aplici cu succes cu copilul tău. 🙂