Zilele trecute l-am întrebat pe fiul meu, Eric, în vârstă de șase ani, dacă are vreo idee de unde vin banii.
Iar răspunsul lui a fost atât de simpatic, încât m-am gândit să îl împărtășesc cu tine.
– Eric, de unde crezi tu că vin banii?
– De la Dumnezeu! De fapt, se fac în fabrici speciale și ei pot face câți bani vor.
Am rămas surprins de câtă intuiție poate da dovadă un copil. :))
În ciuda faptului că orice părinte se gândește și muncește ca să îi asigure copilului lui un viitor mai bun, uneori tendința este să îl protejeze în exces când vine vorba despre partea financiară.
„Lasă, e încă mic. Are timp toată viața să își facă griji despre cum să facă bani. Să își vadă acum de copilărie.”
Nu ai idee de câte ori am auzit fraza de mai sus în diverse discuții pe care le-am avut cu alți părinți.
Opinie cu care, trebuie să recunosc, nu sunt în totalitate de acord.
Da, rezonez cu ideea că un copil trebuie să își trăiască anii de copilărie și să se bucure de ei cât mai mult, dar în același timp, cred cu tărie că educația antreprenorială nu ar trebui să țină cont de vârstă, în special pentru faptul că atunci când sunt mici, capacitatea copiilor de a asimila informații este cu mult mai mare decât a adulților.
O altă mentalitate cu care creștem este că banii sunt ochiul dracului și că nu ar trebui să cădem sub vraja lor.
Poate din acest motiv suntem pe ultimele locuri ca țară când vine vorba de educație antreprenorială și financiară. Ba mai mult, conform studiilor făcute la nivel european, România are cel mai slab scor din întreaga Uniune Europeană.
Ceea ce personal, pe mine mă îngrijorează destul de mult. Iar faptul că în școli nu se promovează materii care să îi învețe pe copii despre astfel de concepte, contribuie și mai mult la starea de neliniște și nesiguranță.
De aceea, de fiecare dată când am ocazia, încerc să îi povestesc fiului meu despre rolul și importanța banilor și mai ales, să îi dezvolt o gândire antreprenorială prin tot felul de jocuri interactive, astfel încât, atunci când va fi mare, să aibă deja o bază sănătoasă pe care să își construiască mai departe viitorul.
Dacă și tu te regăsești în situația de mai sus, și te preocupă educația financiară a copilului tău, mi-ar plăcea să îmi lași un comentariu în care să îmi spui ce modalități folosești ca să îi dezvolți curiozitatea și să înțeleagă mai bine lumea adulților. 🙂