Kidprenor

Cum îți poți ajuta copilul să exceleze dacă ești un model pentru el

Să ridice mâna cine nu a auzit niciodată acest proverb:

„Fă ce spune popa, nu ce face popa!”

Deși poate că această vorbă a fost spusă de multe ori în glumă, cu siguranță toți ne amintim de cel puțin o dată când cuvintele părinților noștri nu au fost aliniate și cu acțiunile lor. 

Cât de confuzant trebuie să fi fost pentru niște copii, mai ales dacă i-am mai și auzit să spună:

„Să știi că acțiunile vorbesc mult mai tare decât vorbele.”

Observi cum cele două sunt în antiteză? În special pentru o minte ce se află în formare, și care caută să catalogheze orice faptă și vorbă și să observe un comportament de replicat.

Dacă îți dorești să îți încurajezi copilul să își urmărească visurile, să își asume riscuri, și să facă în viață ceea ce îi place și își dorește, atunci urmează sfaturile pe care ți le ofer mai jos:

Puterea cuvintelor: Uneori tuturor ni se întâmplă să ne scape

Ca părinte, știu cât de ușor putem cădea în capcana cu „Fă ce zice popa, nu ce face popa”. Cu toții suntem obosiți, deseori ne simțim copleșiți, și suntem prinși de cele mai multe ori în activitățile cotidiene. 

Nu uita faptul că acest obicei nesănătos transmite mesajul că „Nu am integritate pentru propriile acțiuni și cuvinte.”

Asta îți dorești să învețe copilul tău de la tine? 

Copiii caută în părinții lor și cei apropiați persoane care să îi ajute și ghideze pe propriul lor drum al vieții. Și nu fac asta doar prin faptul că ne ascultă. 

Nu. 

Ei ne urmăresc și analizează fiecare mișcare, vorbă, gest și comportament. 

Și precum cortexul lor prefrontal nu se dezvoltă complet decât abia în jurul vârstei de 21 ani, ei nu sunt capabili la vârste fragede să deosebească binele de rău, așa că ajung să copieze comportamentele pe care le văd cu totul. 

Fapte nu vorbe: Crește un Kidprenor încrezător!

Ca multe alte lucruri în viață, echilibrul este esențial. Cuvintele, acțiunile, credințele și idealurile ar trebui să fie în perfectă aliniere una cu cealaltă. Dacă una dintre ele vorbește mai mult decât cealaltă, continuăm să le arătăm copiilor noștri (și nu numai), că vorbele cântăresc mai mult decât acțiunile și viceversa. În schimb, acțiunile și vorbele ar trebui să fie la fel de valoroase în construirea unui drum clar și sănătos către succes.

De exemplu, dacă îi spui copilului tău că sinceritatea este un lucru foarte important și vrei ca el să fie sincer, atunci în primul rând, e nevoie ca tu să fii sincer cu el. Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să împarți cu el toate detaliile din viața ta. Dar sinceritatea, în special când vine vorba de discuții sau subiecte mai serioase, le oferă copiilor încrederea să își susțină punctul de vedere și să își gestioneze sănătos emoțiile. În lumea afacerilor, încrederea în comunicare și integritatea în vorbe sunt un indicator major în obținerea succesului.

Un alt lucru important când vine vorba de a fi un model pentru copilul tău este valorizarea opiniilor diferite ale celorlalți. Asta nu înseamnă să fii de acord mereu cu ele. Dar presupune să le asculți activ, să pui întrebări și să iei în considerare și alte perspective. 

În acest fel dai dovadă de amabilitate și respect. Totodată, înveți că există mai mult decât un mod de a gândi, acționa și fii în această lume. Și ține minte: 

Când tu asculți opinia altora și ei o vor asculta pe a ta.

Uite cum poți învăța să faci asta într-un mod sănătos:

Pune întrebări. Întreabă-ți copilul ce simte el despre o idee sau ce părere are despre un anumit subiect. Copiilor le place să vorbească despre ideile lor și simt că le validezi atât ideea, cât și pe ei.

Ține minte.

Conversațiile dezvoltă conexiunile.

Demonstrează că asculți activ. Străduiește-te să nu întrerupi, să nu vii cu propria interpretare în povestea celuilalt, sau să te bați cu pumnul în piept să îi schimbi convingerea. Să asculți este cel mai bun mod prin care îi poți arăta cuiva că ești acolo pentru el. 

Exersează să fii detașat. Una dintre cele mai profunde lecții pe care trebuie să le învățăm în viață este să ne detașăm de anumite persoane, contexte, lucruri etc. Poți asculta opinia altcuiva chiar dacă este diferită de cea pe care o ai tu fără să simți că trebuie să intri în luptă și să demonstrezi că tu ai dreptate. 

Adevărul este că să fii un model nu înseamnă să o faci doar pentru copilul tău. Te ajută și în relațiile profesionale și personale pe tine ca individ. Ține minte că nimeni nu este perfect și e normal să greșim. Oferă-ți bunăvoință și iertare în zilele când pare că nimic nu merge. 

Copiii inspirați pot deveni lideri inspirați în viitor. De aceea motto-ul nostru la Kidprenor este „Antreprenori mici cu idei mari”. Să fii asumat în vorbe și acțiuni este o investiție a cărei răsplată o vei vedea în foarte multe moduri. 

Dar nu mă crede pe cuvânt. Testează! 

Facebook
LinkedIn
Share
Instagram
WhatsApp