Kidprenor – educație antreprenorială pentru copii

Cum să îți suștii copilul să își urmeze pasiunea și să facă și bani din ea?

Visul pe care îl are copilul tău acum, poate fi viitorul său! 

Ca indivizi, ne exprimăm interesul și pasiunea pentru lucrurile care simțim că ne reprezintă, ne împlinesc, sau care pur și simplu ne aduc o satisfacție și un sentiment de plăcere. 

În calitate de părinți, unul dintre rolurile noastre principale este să fim pilonii de bază în creșterea și educarea copiilor noștri și să le oferim sprijinul de care au nevoie. Acest lucru le va oferi multă siguranță și curaj. 

Copilul tău are nevoie de timpul, încurajarea și sprijinul tău ca să ajungă cea mai bună variantă a lui; lucru pe care, cred că ți-l dorești și tu pentru el, nu-i așa? 🙂 

Cei mai mulți dintre părinți își doresc să își ajute copilul să descopere care sunt pasiunile lui și ce i-ar plăcea să facă pe viitor. 

De aici și vorba: „Dar tu, ce vrei să te faci când o să fii mare?” 

Probabil știi și tu deja că majoritatea copiilor ajung să aibă peste ani o cu totul altă meserie care nu are nici o legătură cu ceea ce își doreau să facă atunci când erau mici. 

Iar asta se întâmplă de cele mai multe ori tocmai din lipsa sprijinului acordat de către părinți. Fie că își doreau ca ai lor copii să profeseze în domenii în care ei nu au avut șansa, sau pur și simplu îi îndrumau spre meserii care obișnuiau să fie văzute mai bine, mulți părinți au făcut greșeala să le taie aripile copiilor lor când vine vorba de pasiuni. 

Fiecare copil este diferit. Ceea ce înseamnă că lucrurile care îți plac ție sau sunt de interes pentru tine, să nu fie și pentru el. Poate micuțul tău nu a reușit încă să își afle pasiunea și interesele lui cu adevărat. Fii atent ce jocuri preferă de mic sau ce activități, dar nu uita un aspect foarte important: 

Nu îți proiecta propriile dorințe asupra copilului și mai ales, nu i le impune!

Nu îți împinge copilul să devină avocat, doctor, arhitect dacă el nu simte că îi place și nu îl atrag deloc aceste domenii. Este foarte posibil să îi placă ceva total diferit față de ceea ce îți place ție, fiind expus la atâtea informații într-o lume unde în fiecare zi apar lucruri noi. Și e normal să fie așa. 🙂 

Poate că tu îți dorești ca el să devină avocat, dar el este introvertit, sau poate că ai vrea ca el să devină medic, dar răbdarea nu este punctul lui forte, ceea ce nu ar face decât să îi îngreuneze și mai mult viața. 

Înainte să îi oferi un sfat, dă-ți voie și timp să îl cunoști și să vezi ce fel de activități îi plac. 

Pasiunea este un element caracteristic fiecăruia și ea nu se transmite genetic. Așa că, nu îți obliga copilul să aibă aceleași preferințe ca tine.

Te întrebi cum să afli care sunt pasiunile copilului tău? Mergi la plimbare cu el. Este important să ieși afară cu copilul tău să vadă cu ochii lui lumea din jurul lui și ce îi poate ea oferi. Mergi cu el la teatru, la un eveniment sportiv, sau chiar în locuri istorice și oferă-i oportunitatea să vadă lumea și să își formeze o părere despre ea. De asemenea, expune-l diferitelor culturi. Dacă ai posibilitatea să călătorești, oferă-i ocazia să întâlnească oameni noi și culturile lor specifice. Prin toate aceste lucruri, îl ajuți să își îmbogățească cunoștințele și îi stârnești imaginația, interesul și curiozitatea. 

„Fă ceea ce îți place cu adevărat și nu vei mai munci nici o zi din viața ta!” – Confucius 

Dacă observi că puiului tău îi place să facă fotografii, încurajează-l în această direcție. Dacă te ajută des în bucătărie, încurajează-l să devină bucătar sau să scrie o carte de bucate din rețetele încercate împreună. 

Să știi că cele mai de succes cariere izvorăsc din idei mici și neînsemnate care au fost puse în aplicare la momentul potrivit. Ideea la care erai pregătit să renunți și pe care nu te gândeai să o duci la un alt nivel, poate deveni pasiunea ta. Dacă te vei uita la biografiile oamenilor care au schimbat lumea, nu vei găsi nimic mai deosebit decât ceea ce ai și tu, singurul element diferențiator fiind faptul că ei și-au urmat pasiunea. 

Dacă copilul tău va ajunge să aibă o carieră din pasiunea lui, în primul rând, el va face totul cu o plăcere mult mai mare, cu entuziasm și interes, iar în al doilea rând, vei putea numi acest fapt un real succes. Unul de care nu toți au parte, ci doar cei care reușesc să treacă peste acest tipar al lumii că doar meseria de medic, avocat sau arhitect este una profitabilă și de viitor. 

Copiii sunt cei care descoperă pe zi ce trece tot mai multe lucruri noi, interesante și atractive. Ca părinte, fii lângă el în perioada în care explorează și își dezvoltă pasiunea și interesele. 

Scopul tău trebuie să fie să îl încurajezi, să îl susții iar acolo unde nu se descurcă să îl ajuți. 

Oferă-i ajutorul și sprijinul părintesc de care are nevoie să investească în viitorul lui, să se descoperă pe sine și să își descopere pasiunea, iar această pasiune poate deveni cariera lui.