Kidprenor – educație antreprenorială pentru copii

De ce eșecul este o necesitate pentru succesul copilului tău?

Ce este succesul? 

Dacă este să ne uităm la definiția din Dicționarul Limbii Române, succesul este un „rezultat favorabil, pozitiv (al unei acțiuni); reușită, izbândă”. 

Pentru majoritatea dintre noi, succesul înseamnă atunci când bifezi o serie de lucruri în viață. Unii consideră că a avea succes presupune să ai o casă, o mașină și o familie, pe când alții au nevoie de împlinire sufletească. 

Suntem diferiți, ceea ce presupune să avem și standarde diferite. 

Totuși, copiii nu știu ce înseamnă succesul sau eșecul până nu ajung la o vârstă suficient de mare ca să gândească singuri. Atât timp cât sunt mici, ei observă comportamentele și obiceiurile părinților pe care le copiază. 

Astfel, dacă atitudinea ta ca părinte va fi una pozitivă și concentrată pe rezultate, o vei transmite și copilului tău. La fel și în cazul eșecului. Totul pleacă în primul rând, de la modul de gândire. 🙂 

„Succesul nu constă în a nu face greșeli, ci în a nu face aceeași greșeală de două ori.” – George Bernard Shaw 

Este foarte important atunci când copiii noștri greșesc să îi încurajăm să realizeze greșeala și să își dezvolte abilitățile de perseverență, logică, atenție, pentru ca ea să nu mai fie repetată. 

Nu îți mustra copilul atunci când greșește, nu-l subestima și nu îl învinovăți. 

În schimb, oferă-i o încurajare sinceră și onestă, arată-i că îl iubești necondiționat și că îi ești alături. Copilul tău este într-un proces de dezvoltare și învățare continuă, de aceea este important să îl sprijini până în momentul în care va dobândi suficiente cunoștințe și experiență ca să știe cum să gestioneze singur eșecul atunci când se va lovi de el. 

Elementul fundamental al succesului este eșecul. 

Eșecul este de fapt acela care pregătește calea de a ajunge la succes. La prima impresie, un lucru pe care ți-l propui poate părea un eșec, dar în timp, cu multă muncă, el se poate transforma într-un succes. 

Fiecare etapă a vieții prin care fiecare dintre noi trece are diferite caracteristici. În momentul în care bebelușii încep să facă primii lor pași ei cad dar se ridică și continuă, nu se opresc din a încerca. Atunci când copii cresc mai mari și merg la școală, ei nu știu să scrie din prima zi frumos nici nu învață alfabetul de prima dată, ci în timp, prin efort și exercițiu continuu. Studenții când ajung la facultate, nu pot acumula din prima lună toată informația ce le este expusă, dar cu timpul învață să-și gestioneze eficient timpul și materiile. Și nu în ultimul rând, cei ce dețin un job după studii nu au experiența necesară de la început, dar cu silință, pasiune și interes ei se perfecționează în domeniul lor. 

„Eșecul rareori te oprește. Ceea ce te oprește este teama de eșec“  Jack Lemmon

Te întrebi cum poți învinge teama de eșec? 

Simplu. 

Nu îți amâna responsabilitățile. 🙂 

Cele mai multe obstacole cu care ne confruntăm sunt aici pentru a ne întări personalitatea și nu ca să ne oprească. Datoria noastră este să ne concentrăm asupra acțiunii și scopului final, privind către el cu optimism. 

Desigur cu toții am auzit această vorbă: 

„Niciodată nu spune niciodată”. 

Trebuie să știm să ne motivăm copiii să nu se lase bătuți atunci când întâmpină o dificultate sau nu obțin rezultatele dorite în micile lor idei și încercări. Drumul spre succes se realizează doar prin pași mici și siguri, lăsând la o parte teama de eșec. 

Sigur și tu ți-ai pus cel puțin o dată întrebarea: 

De ce atât de mulți oameni ajung la succes iar apoi eșuează?

Atunci când se ajunge în punctul în care cineva reușește ce și-a propus, uită că succesul nu este o stradă cu sens unic. Ne atingem scopul, reușim iar apoi ne întoarcem din nou în zona noastră de confort. Uităm că succesul este un proces continuu. Ideile noi, inovațiile, propunerile de îmbunătățire trebuie să ruleze tot mai rapid ca să mențină acest succes. Abia când realizăm că am pierdut tot ce am construit în această călătorie, ne reapucăm de treabă, dar de data aceasta, e foarte posibil ca procesul să fie unul mult mai dificil. 

Trebuie să ne încurajăm copiii să-și dezvolte partea creativă și să fie pregătiți oricând să vină cu soluții când se întâlnesc cu diferite obstacole. Nu să vină imediat să ceară ajutor din partea celorlalți, ci să caute și să găsească ei înșiși idei și soluții. Acest lucru îi va ajuta să realizeze lecții valoroase atunci când ei eșuează și vor învăța cum să-și gestioneze eșecurile mult mai eficient. 

La final, te provoc să îți întrebi copilul ce înseamnă pentru el noțiunea de „succes” și „eșec”.

S-ar putea să rămâi surprins de capacitatea lui de înțelegere. 🙂