Aseara am avut o discutie cu un prieten bun care imi spunea ca nu intelege de ce ma preocupa atat de mult ca fiul meu, Eric, sa invete deja, la varsta lui, notiuni ce tin de antreprenoriat si educatie financiara.
„E inca mic, de ce ai vrea sa ii ingreunezi memoria inca de pe acum? Are timp toata viata sa invete si sa se loveasca de lucrurile astea.”
Am simtit cum sprancenele mi s-au incovoiat usor la auzul acestor cuvinte.
„Stii, educatia antreprenoriala si cea financiara nu sunt doar despre cifre, tabele si previziuni matematice. Da, si acestea constituie o parte importanta din ele, dar din punctul meu de vedere, inainte de orice, esti om. Iar daca tie iti lipsesc aptitudini esentiale precum increderea in sine, curajul sau determinarea, parcursul tau in viata si in special cel pe plan profesional, va fi mult mai anevoios.”
„De multe ori m-am gandit la cat de mult m-ar fi ajutat pe mine in copilarie sa am acces la informatie si oportunitatile ce exista azi. Sa am pe cineva langa mine care sa ma invete macar notiunile elementare. Cu siguranta as fi scutit cativa ani pe care i-am dedicat exclusiv procesului de invatare…”
Bineinteles ca discutia noastra a fost mult mai ampla de atat.
Dar prietenul meu m-a ajutat sa inteleg faptul ca sunt foarte multi parinti care au aceasta credinta, si anume, ca ai lor copii sunt la o varsta prea frageda ca sa invete notiuni despre antrepenoriat si educatie financiara, pentru ca sunt de parere ca oricum nu ar intelege.
Asa cum afirma si Kimberley Palmer in cartea sa „Mama inteligenta, mama bogata: cum sa faci avere in timp ce cresti o familie” („Smart Mom, Rich Mom: How to Build Wealth While Raising a Family”), „copiii nostri vad cum noi cheltuim, economisim, investim si donam bani”. Chiar daca poate nu inteleg exact insemnatatea banilor, asta nu inseamna ca nu sunt curiosi sa afle mai multe despre asta.
In special la varste fragede, cand creierul lor este ca un burete gata sa absoarba orice informatie i se da.
Educatia financiara este o componenta importanta in procesul de initiere a copilului ghidat si indrumat de catre parinti. Ca primi formatori ai copilului, pe langa educarea, formarea si sustinerea acestuia, avem datoria sa ii conturam copilului aflat la inceput de drum anumite abilitati care sa ii fie de folos in viitorul sau, fie personal, fie profesional. Dezvoltandu-i niste abilitati practice, mecanisme de gandire cu care sa poata gandi si analiza singur si pe care sa le poata utiliza in situatii vitale, copilul va reusi sa ajunga cu succes adultul de maine echilibrat si fericit.
De aceea, m-am gandit sa iti ofer cateva sfaturi de subiecte pe care le poti aborda cu copilul tau, astfel incat sa il ajuti sa inteleaga mai bine de ce este importanta partea financiara in viata.
1. Povesteste-i copilul despre greselile pe care le-ai facut tu.
Daca ii marturisesti copilului ce greseli legate de bani ai comis pe parcursul vietii tale, il inveti ca este in regula sa fii imperfect. In plus, o modalitate buna prin care sa il inveti despre bani este sa il lasi sa faca propriile greseli financiare, atat timp cat ele sunt mici si nu ii afecteaza viitorul. Este mult mai bine decat sa incerci sa il protejezi permanent.
2. Vorbeste-i despre modul in care castigi banii si cum trebuie sa acoperi cheltuielile familiale.
Prin asta, il ajuti sa inteleaga realitatea din jurul lui si cum functioneaza lucrurile. Iar faptul ca ii povestesti despre atributiile si rolul pe care trebuie sa le indeplinesti tu la serviciu, il va ajuta sa isi dea seama ce i-ar placea lui sa faca.
3. Explica-i ce sunt economiile si de ce e important sa aiba.
Atunci cand esti la cumparaturi cu al tau copil, iar el iti cere multe jucarii de care poate ca nu are nevoie, si tu i le cumperi, cel mic nu invata nimic despre ce presupune a economisi constant pentru achizitii substantiale, cum ar fi un autoturism sau niste studii.
Intreaba-l ce anume isi doreste si gasiti impreuna modalitati prin care poate sa stranga bani ca sa isi cumpere singur. Astfel, va invata ce inseamna sa economisesti pentru a avea o satisfactie mai tarziu.
4. Invata-l despre ce inseamna sa fii generos si recunoscator.
Din cand in cand, e important pentru copii sa isi mute atentia de la dorintele lor si sa fie recunoscatori pentru lucrurile marunte din viata, cum ar fi o masa gustoasa sau o ora de joaca cu prietenii dragi.
5. Cum sa isi protejeze datele personale online
Desi nu ne place sa recunoastem, Internetul poate fi un loc periculos pentru un copil. De aceea, e important sa il asisti si ghidezi la prima lui navigare pe Internet si sa ii explici care sunt pericolele si eventualele riscuri cu privire la confidentialitatea datelor sale personale.
Acestea sunt doar cateva dintre subiectele pe care le poti aborda cu al tau copil despre bani. Mi-ar placea ca dupa ce le aplici, sa revii si sa imi lasi un comentariu cu experienta ta. 🙂