Kidprenor – educație antreprenorială pentru copii

Principiul Pareto sau regula 80/20, pe înțelesul tuturor

principiul-pareto-kidprenor

Poate nu ai auzit de acest principiu, dar cu siguranță l-ai aplicat fără să știi! 🙂

Principiul Pareto (regula 80/20 sau legea celor puţini dar critici) pornește de la premisa că există un efort inegal între efort și efectul produs. Astfel, în general, aproximativ 80% din efecte sunt produse de 20% din cauze.

De exemplu, 80% dintre rezultatele tale la job, sunt rezultatul a 20% din muncă.

Denumirea sa provine de la economistul italian Vilfredo Pareto, care a demonstrat această teorie pornind de la faptul că 80% din suprafața Italiei era deținută de 20% din populație.

Concret, cum te ajută această informație în viața de zi sau în business?

👉 Ideea principală este de a identifica acest procent de 20%. Analizează lucrurile făcute în ziua anterioară și observă care au fost cele mai importante, care ți-au adus cele mai consistente rezultate. Corelează apoi cu timpul pe care l-ai petrecut în acest sens, comparativ cu restul activităților zilei. Pe ce vei alege să te concentrezi mâine?

👉 Dacă vorbim despre afaceri, imaginează-ți că 80% din vânzări provin de la 20% din clienți. Sau că 20% din produse îți aduc 80% din vânzări.

Cum arată acest procent de 20% din clienți? Încearcă să afli cât mai multe lucruri despre profilul lor, pentru a ști cui te adresezi în principal.

Care sunt aceste produse care îți aduc cea mai mare parte din vânzările recurente? Cum le poți dezvolta pentru a-ți crește profitul?

În concluzie, conștientizarea eforturilor care au cel mai mare impact te duce cu un pas mai aproape de obținerea rezultatelor. Astfel, te vei concentra pe cele mai importante activități și vei câștiga timp prețios.