Kidprenor – educație antreprenorială pentru copii

Regula de 2 minute, explicată copiilor

Regula de 2 minute, explicată copiilor

Copiii sunt negociatori excelenți când vine vorba despre amânarea unor lucruri pe care nu își doresc să le facă imediat sau pe care, dacă ar fi posibil, nu le-ar face deloc. Nu din rea voință, ci pentru că sunt o mulțime de alte lucruri interesante care le captează atenția pe parcursul unei zile. Dar, ca în cazul adulților, lucrurile care sunt amânate „la nesfârșit” se adună, iar la un moment dat se instalează, îngrămădite, pe TO DO List-ul zilei, fără drept la replică.

De obicei, în cazul celor mici, vorbim despre teme amânate până în ultimul moment al weekendului, moment în care se instaurează panica, anxietatea, iar lista poate continua. Astfel că, cu toate că te-ai bucurat de un weekend reușit, frumusețea acestuia va fi știrbită de momentul critic, în care nu mai știi pe ce să pui mâna pentru a-ți finaliza la timp temele.

Acest „obicei” cu efect de bumerang se regăsește atât în comportamentul celor mari, cât și a celor mici, dar vestea bună este că, indiferent de vârstă, adoptarea unui obicei sănătos, simplu, ne ajută să devenim mai eficienți și să evităm stările „de duminică seară”.

Amână amânarea!

Antreprenorul James Clear a găsit o metodă, „regula de 2 minute”, care ne îndeamnă să acționăm pe loc, amânând practic, amânarea. Mai exact, această regulă spune așa: dacă ceea ce ai de făcut îți ia mai puțin de 2 minute, fă acum lucrul respectiv.

Aici se încadrează, de obicei lucruri simple, ușor de făcut, dar pe care, uneori le amânăm din diverse motive. În cazul copiilor, îi putem învăța să își facă patul de îndată ce se trezesc, pentru că acest lucru le ia foarte puțin timp, iar pe lângă vibe-ul bun pe care li-l va da primul task bifat pe ziua respectivă, camera acestora va arăta instant mult mai ordonată, determinându-i să păstreze ordinea. 

Alte acțiuni care pot intra sub „incidența” acestei reguli în cazul celor mici sunt: spălatul pe dinți, care știm cu toții că uneori pare amânat la infinit, strânsul jucăriilor după ce joaca s-a încheiat, citirea enunțului problemei de la matematică înainte de a spune că este o problemă imposibil de rezolvat, spălarea farfuriei după ce ai terminat de mâncat, depozitarea hainelor murdare în coșul cu rufe, iar lista poate continua, în funcție de activitățile pe care le are de făcut cel mic într-o zi obișnuită.

Ca părinți, îi putem explica celui mic că aceste lucruri iau extrem de puțin timp dacă sunt făcute la timp, dar este important să oferim și noi exemple concrete din rutina noastră zilnică și să ne ținem de acestea, pentru că în cazul vârstelor fragede puterea exemplului este definitorie. Nu îi putem cere copilului să strângă masa, dar noi, ca adulți, să nu facem acest lucru. Cel mic ne va taxa automat acest comportament și nu va înțelege de ce îi pretindem lui să facă un lucru  pe care noi îl amânăm. Astfel, pentru ca „regula de 2 minute” să aibă rezultatul scondat, trebuie aplicată în familie.


Metoda propusă de James Clear ne îndeamnă să acționăm, dar și să ne deschidem apetitul pentru noi obiceiuri sănătoase.

În plus, această regulă vine și cu alte beneficii, deschizând apetitul pentru noi obiceiuri. James Clear susține că în momentul în care ne apucăm să facem un lucru nou, pe care dorim să îl transformăm în obicei, acest lucru să nu ocupe inițial mai mult de 2 minute. Practic, astfel ne deschidem apetitul spre a face anumite lucruri, fie că vorbim despre țeluri mici sau țeluri mari. De ce? Pentru că odată ce începi să faci ceva, îți vine să continui.

2 minute pentru implementarea unor obiceiuri noi

Dacă ne dorim ca cei mici să îndrăgească lectura, de exemplu, este suficient ca pentru început să citească 2 minute, pentru ca apoi să își dorească să continue. În cazul lecturii, e bine să le oferim cărți captivante, adaptate vârstei și nivelului lor de înțelegere și să avem încredere că în curând această regulă va da roade. De asemenea, putem încuraja astfel consumul de fructe proaspete, practicarea unui nou sport, a unui nou hobby, a menținerii curățeniei în camera proprie sau orice alt obicei care la început pare greu de implementat. Ideea e spunem start acestui obicei și să îi facem și pe cei mici să înceapă să facă lucruri. Odată ce ne punem în mișcare chiar și pentru 2 minute, ne este mult mai ușor să facem atât lucruri mici, cât și lucruri mari.

Este bine să cultivăm în mintea celor mici principii sănătoase, dar ușor de implementat, a căror efecte sunt ușor de observat, încă de la o vârstă mică, pentru ca acestea să facă apoi parte din rutina lor zilnică, nu ca o povară, ci ca un lucru minunat. „Regula de 2 minute” poate într-adevăr schimba perspectiva prin care un copil vede lucrurile și desigur, lucrurile pe care le-ar amâna la infinit.

Care sunt lucrurile pe care copilul tău le amână? Ce metode ai folosit pentru a-l determina să le ducă la bun sfârșit, în timp util?